Waarom het zo belangrijk is om PLM-software op de branche af te stemmen


Iedere branche heeft unieke uitdagingen. Een softwareoplossing die in de ene branche goed werkt, kan voor een andere branche totaal ongeschikt zijn als deze niet is afgestemd op de omstandigheden in die specifieke branche.

De kenmerken van een branche bepalen de benodigde functionaliteiten van het PLM-systeem. Verschillende industrieën hebben verschillende behoeften als het gaat om hun PLM-systemen vanwege verschillende factoren, bijvoorbeeld de soorten materialen die worden gebruikt, de stadia van de levenscyclus van het product en de schaal waarop bedrijven actief zijn. Een vliegtuigfabrikant zal andere prioriteiten hebben dan een kledingmaker en ze moeten hun systemen steeds kunnen aanpassen om effectief te kunnen blijven werken.

Bedrijven in de mode-, beauty- en woninginrichtingssector kennen vergelijkbare ontwerpprocessen, aangezien ze allemaal consumentenproducten van hoge kwaliteit vervaardigen. Daarom kunnen deze bedrijven profiteren van het gebruik van hetzelfde type PLM-software. Deze bedrijven hebben vergelijkbare behoeften die specifiek zijn voor hun productontwikkelingsprocessen, zoals integratie met bestaande systemen of het gebruik van PLM om complexe workflows te reguleren.

Hoe weet u of uw PLM-systeem is aangepast aan de branche?

Wanneer u een oplossing voor uw bedrijf kiest, wilt u de beste waar voor uw geld. Maar hoe weet u of uw software ‘goed’ is? Hoe weet u of het voor uw bedrijf werkt? Het antwoord ligt in de details – met name hoe goed het is afgestemd op uw branche.

Uw PLM-software moet worden aangepast om het nut ervan in uw branche te maximaliseren. Enkele manieren om te zien of de PLM-oplossing voor u werkt, is door vragen te stellen als: wordt het systeem al door bedrijven in uw branche gebruikt? Vergemakkelijkt het de samenwerking en communicatie tussen alle teams die betrokken zijn bij het productieproces van uw bedrijf? Heeft het change management tools die relevant zijn voor uw vakgebied?

Wanneer u zich in een situatie bevindt met veel dynamiek, bijvoorbeeld met veel innovaties en wijzigingen, heeft u een PLM nodig die veranderingen mogelijk maakt zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen. U wilt dat de PLM-software  flexibel genoeg is om zich zonder al te veel moeite aan te passen aan plotselinge veranderingen.

Er zijn veel van dergelijke redenen waarom het belangrijk is om een ​​PLM te vinden die is afgestemd op uw specifieke branche en zijn uitdagingen. Laten we een aantal van deze hieronder verkennen:

Eenvoudige en naadloze software-integraties

Iwanneer het gaat om uitwisselingsformaten, databeheer en algehele integratie, zijn niet alle producten gelijk. De meeste industrieën gebruiken specifieke softwareprogramma’s voor productontwikkeling, zoals CAD, Sketch Up, Adobe Suite en meer. Zo ook in bepaalde industrieën, zoals kleding, outdooruitrusting, inrichting, eten en drinken en cosmetica, waar dezelfde of vergelijkbare integraties het werk doen.

Uiteindelijk hebt u een oplossing nodig waarmee u bestanden in alle relevante indelingen kunt beheren om wrijving te voorkomen.

Gepersonaliseerde gegevensintelligentie en -beheer

Een andere reden voor specifiek PLM-systeem is dat gegevens snel en gemakkelijk moeten kunnen worden gevonden. Minder tijd besteed aan het invoeren en opnieuw invoeren van gegevens betekent meer tijd om bezig te zijn met het echte werk. Dit maakt de PLM-oplossing gebruiksvriendelijker en is nog belangrijker naarmate u uw activiteiten verder uitbreidt.

Wanneer u in een consumentgerichte industrie werkt, zoals kleding, voedsel of schoeisel, moet u veel productgegevens visueel bekijken en analyseren. De PLM zou u meerdere productweergaven en informatiefilters moeten bieden die zijn afgestemd op de vereisten van uw branche.

Afgestemd op kwaliteitscontroleprocessen

Het PLM-systeem moet worden afgestemd op de vereisten en voorschriften voor kwaliteitsinspectie in uw branche. De lucht- en ruimtevaartindustrie kan bijvoorbeeld eisen dat een fabrikant een 2D-papiertekening bijhoudt voor elk geproduceerd onderdeel. In de mode-industrie moet de kwaliteitscontrole mogelijk voldoen aan specifieke toleranties voor specifieke naden. Wanneer u een PLM-systeem gebruikt dat niet is afgestemd op uw markt, heeft u mogelijk geen efficiënte manier om deze documenten of metingen te beheren.

Wanneer uw bedrijf in meerdere landen of regio’s actief is, is de kans groot dat u ook aan verschillende kwaliteitsnormen moet voldoen. Het PLM-systeem moett u dan de flexibiliteit bieden om nieuwe standaarden en workflows toe te voegen zonder het algehele systeem te verstoren.

Aangepast aan uw productportfolio

Een complex productportfolio kan meer functionaliteit vereisen dan de behoeften van een gemiddeld bedrijf. De mogelijkheid om op maat gemaakte oplossingen rond specifieke behoeften te ontwikkelen, is een van de voordelen van het werken met specialisten in PLM boven het kopen van kant-en-klare software. Als uw bedrijf bijvoorbeeld één product maakt, heeft u misschien geen ingewikkeld materiaalbeheersysteem nodig. Als u echter meerdere producten maakt, heeft u waarschijnlijk een systeem nodig dat de variabiliteit in uw bedrijf aankan.

Als u meerdere fabrieken over het hele land of over de hele wereld beheert, kan een oplossing die is gebouwd rond fysieke voorraadopslaglocaties uw activiteiten in de weg staan.

Conclusie

Een goed PLM-systeem (Product Lifecycle Management) is afgestemd op de branche waarin het zich bevindt. Dit is belangrijk omdat elke branche zijn eigen specifieke kenmerken heeft. Door deze kenmerken te ontdekken en vervolgens een systeem te gebruiken om deze te ondersteunen maakt u uw systeem effectiever.

Het is erg belangrijk om uw vereisten te identificeren. Welke afdelingen moeten hoe worden ondersteunend? Zijn er wettelijke vereisten die van toepassing zijn? Hoe worden welke productgegevens bijgehouden? Welke uitvoerformaten zijn er nodig?

De antwoorden op deze vragen zijn uniek voor elke branche. Het bepaalt het succes met het PLM-systeem.

Om te helpen bij het nadenken over deze vragen en antwoorden komen wij van pas. Onze experts helpen graag om er achter te komen of WFX PLM geschikt is voor uw specifieke situatie.

Team WFX

WFX biedt cloudgebaseerde softwareoplossingen specifiek voor de mode en lifestyle branche.