Tech Pack 101: Alles wat je moet weten over Fashion Tech packs


De Tech Pack is een essentieel onderdeel binnen het fashion design proces. Bij het maken en het onderhouden van een Fashion Tech Pack zijn er veel vragen en overwegingen.  Waar beginnen? Welke informatie is echt nodig? Wat zou je als eerste moeten doen?

Lees in deze makkelijk te volgen handleiding alles wat je moet weten over Fashion Tech Packs

Wat is een Fashion Tech Pack?

Een Fashion Tech Pack is een document dat door merken of ontwerpers in de kleding- en mode industrie aan fabrieken wordt verstrekt. Het document bevat informatie over het maken en monteren van kleding of andere modeproducten. Het dient als een soort ‘blauwdruk’ voor de fabriek en zorgt er voor dat elk kledingstuk op de juiste manier wordt gemaakt.

Fashion Tech Packs worden meestal gemaakt bij het produceren van modekleding in grotere hoeveelheden. Voor een kleinere productielijn kunnen specificatiebladen (specsheets) ook voldoende zijn (hierover later meer).

Een Tech Pack bevat alles wat de fabriek moet weten om een ​​sample te maken en vervolgens de collectie te produceren. Het bevat technische tekeningen, afmetingen, indelingen, kleurstellingen, stuklijsten, constructiedetails, costsheets en referentieafbeelden die uitleggen hoe een kledingstuk moet worden gemaakt.

Kortom, de Tech Pack beschrijft alles wat relevant zou moeten zijn om het kledingstuk op fabrieksniveau correct en efficiënt te produceren.

Belangrijke tip omtrent het opnemen van foto’s/schetsen in tech packs

Wanneer je een Tech Pack voor een nieuw product maakt, moet je er rekening mee houden dat fabrieken een bepaald beeld misschien niet begrijpen zoals je zou verwachten.  Een kleurkeuze kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken, aangezien sommige kleuren er anders uitzien afhankelijk van de kwaliteit/instelling van het scherm. Blauw kan bijvoorbeeld meer paars zijn op een scherm.

Aannotaties zijn je beste vriend. Geef gedetailleerde schriftelijke instructies bij elke afbeelding, zodat er niets verloren gaat bij de interpretatie.

Wat zit er in een Fashion Tech Pack?

Voor het ongetrainde oog kan de inhoud van een Tech Pack een onleesbare verzameling technisch jargon lijken. Maar als je weet waar je naar kijkt en hoe je het moet gebruiken, is het eigenlijk vrij eenvoudig!

Hier zijn enkele onderdelen die moeten worden opgenomen in Fashion Tech Packs:

PRODUCTOVERZICHT – De productsamenvatting moet kort maar duidelijk zijn. Het moet de artikelnaam, code, korte beschrijving, producttype (bijv. jas, shirt, top), kleur, geslacht, aanmaakdatum, laatste wijzigingsdatum, seizoen, leverancier en land van herkomst vermelden.

TECHNICAL FLATS – Ook wel technische tekeningen of illustraties genoemd. Ze laten zien hoe een kledingstuk eruit zou zien als het plat op een plat oppervlak zou worden gelegd (vandaar de naam). Er moeten technische schetsen worden bijgevoegd van hoe de producten er vanuit alle hoeken uitzien: voorkant, achterkant, de zijkanten en soms ook de binnekant.

METINGEN (GRADING) SPECIFICATIES – In deze sectie metingen worden alle metingen in alle maten voor elk kledingstuk beschreven om later tijdens de productie de juiste maatvoering te garanderen. Het moet ook toleranties voor de respectievelijke maten bevatten.

KLEURDEFINITIE – Het kleurenpalet geeft aan in welke kleuren het kledingstuk verkrijgbaar is. Kleurstellingen l(colorways) laten zien hoe deze kleuren er uit zien in combinatie met andere stoffen of materialen. Misschien wil je hier ook een paar verschillende opties geven waaruit je fabrikant kan kiezen.

BILL OF MATERIALS (Optie) – De materialenlijst toont alle stoffen en accessoires die in een bepaald stuk passen. Je kunt ook informatie over ritsen en knopen onder deze kop opnemen. Dit document is ook belangrijk omdat er door beide partijen naar verwezen kan woroden voor kostendoeleinden.

CONSTRUCTIEDETIALS – Constructiedetails vertellen hoe elk onderdeel van het kledingstuk in elkaar moet worden gezet – van steektypes op naden tot plaatsing van zakken, tot sluitingen zoals knopen en ritsen.

ONDERHOUDSINFORMATIE – Onderhoudsinstructies zijn handig omdat ze beschrijven hoe eindklanten elk kledingstuk kunnen reinigen/onderhouden nadat ze het hebben gekocht, zodat de producten na verloop van tijd in goede staat blijven. Deze instructies hoeven niet per sé van jouw kant te komen – je kunt ook je fabrikant vragen wat zij zouden aanbevelen.

COSTHEET – De Costsheet is een gedetailleerde lijst van de kosten die gepaard gaan met het ontwerpen, vervaardigen en verzenden van een kledingstuk. Het omvat de kosten van stof, accessoires en arbeid (met respectieve hoeveelheden) voor elk kledingstuk.

OPMERKINGEN & FEEDBACK – Hier kan het productontwikkelingsteam het sample beoordelen en opmerkingen en feedback toevoegen voor eventuele wijzigingen die ze van de fabrikant verwachten. Dit zal hen helpen ervoor te zorgen dat ze op schema liggen rond de planning.

Lees voordat je aan de slag gaat deze blog voor expert tips en best practices voor het maken van een successvolle fashion tech pack!

Waarom is het nodig om een F​ashion Tech Pack te maken?

Tech Packs worden meestal gemaakt door het ontwerpteam van het merk als een manier om hun productie te standaardiseren, kwaliteitscontrole te handhaven en merkconsistentie te creëren. Andere voordelen zijn onder meer:

  • Miscommunicatie tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij het maken van een kledingstuk verminderen, tijd en geld besparen en efficiëntie verbeteren
  • Het kan worden gebruikt om de kwaliteit van een sample te controleren door vergelijking met specificaties in de Tech Pack en zo de verschillen te benadrukken
  • Het is een milieuvriendelijke oplossing die helpt om afval tijdens het productieproces te verminderen
  • Ze laten je elke fase van het productieproces van begin tot eind volgen, zodat je  zeker weet dat je onderweg niets over het hoofd ziet
  • Ze zijn handig voor verzending, omdat ze instructies geven voor het verpakken van je producten
  • Het kan je helpen de juiste fabrikant voor je budget te vinden. Je kunt een Tech Pack naar meerdere leveranciers sturen en offertes krijgen om prijzen, hoeveelheden en voorwaarden te vergelijken en te onderhandelen

Het verschil tussen een Specsheet en een Tech Pack

Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn Specsheets eigenlijk een subset van een Tech Pack. Het korte antwoord is dat Tech Packs uitgebreider en gedetailleerder zijn dan Specsheets.

Specsheets beschrijven een product tot in grote technische details. Het zijn documenten die zaken beschrijven zoals productcode/beschrijving, afmetingen, technische schetsen, materialen en versieringen, kleuren en andere details die nodig zijn om het product dat wordt gemaakt te produceren of te verkrijgen. Het zijn over het algemeen ook plattere documenten, d.w.z. ze gebruiken geen visuele elementen zoals mockups om hun informatie weer te geven.

Afgezien van een Specsheet, bevatten Tech Packs meestal veel meer informatie die nodig is voor het produceren van een complete productlijn.

Tech Packs kunnen 10-20 pagina’s lang (of langer) zijn en bevatten aanvullende informatie zoals beoordelingsbladen, bestelformulieren, kledingspecificatiebladen (die zaken als afmetingen bevatten), stofvereisten, evntueel stuklijsten met details over elk onderdeel van het product (zoals labels of voeringen), constructiemethoden (bijv. naaistappen), patroonschetsen met bijgevoegde afmetingen en zelfs renderings of mockups die laten zien hoe het product eruit zal zien als het klaar is.

Hoe maak je een Fashion Tech Pack?

Na deze beschrijving van wat een Tech Pack is en waarom deze belangrijk zijn, gaan we in op de details van hoe ze daadwerkelijk worden gemaakt.

De eerste stap is het maken van een inhoudsopgave van je Tech Pack. Je kunt naar een sjabloon verwijzen of zelf een checklist maken (op basis van de vereisten van de fabriek). Daarna kan je verder gaan met het verzamelen en noteren van alle technische specificaties, zoals de schetsen voor elke zijde, afmetingen, kleuren, gebruikte materialen, enzovoort.

De Tech Pack begint met metingen en tekeningen van het kledingidee en voegt vervolgens informatie toe over materialen en productiemethoden, zoals het knippen van verschillende stoffen of het maken van de verbinding enzovoort. Dan is het tijd voor meer gedetailleerde technische informatie over specifieke technieken die betrokken zijn bij het maken van de kledingstukken, zoals het naaien of het bevestigen van knopen.

Nadat de checklist is ingevuld, kunnen opmerkingen worden toegevoegd over aanvullende behoeften, zoals stijlbewerkingen of speciale verzoeken rond  kwaliteitseisen.

Hoe lang duurt het maken van een Tech Pack?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel tijd er wordt besteed aan het maken van een Tech Pack. Hoe complexer het kledingstuk is, hoe langer het duurt om het in elkaar te zetten. Hoewel sommige eenvoudige items slechts een uur of twee in beslag nemen, kunnen zelfs ervaren ontwerpers 5-10 uur besteden aan ambitieuzere kledingstukken.

Hoe lang het duurt om een ​​Tech Pack te maken, hangt af van verschillende factoren:

  • Wanneer je goed georganiseerde bestanden hebt, bespaart dit tijd tijdens de productie. Wanneer originele schetsen bijvoorbeeld op één plaats worden opgeslagen en op de juiste manier worden gelabeld, wordt het voor de ontwerper van de Tech Pack veel gemakkelijker om ze op te nemen
  • Wanneer je met meerdere fabrikanten werkt die niet gewend zijn aan elkaars processen en documentatiestijl, kan het heen en weer communiceren extra tijd kosten
  • Wanneer er delen van het ontwerpproces zijn die verbeterd moeten worden (bijvoorbeeld vanwege slordige schetsen), kan dit betekenen dat je terug moet gaan en sommige dingen opnieuw moet doen
  • Of je nu de nieuwste technologie gebruikt om je Tech Pack te maken. Wanneer je ouderwetse spreadsheetsjablonen gebruikt, wordt je ongetwijfeld vertraagd door een interface die niet bedoeld is voor visuele informatie.

Fashion Tech packs gemakkelijker maken met nieuwe technologie!

Tech packs kunnen intimiderend zijn. Ze vereisen dat je allerlei details over elke stijl verzamelt – en ze in één groot document stopt dat zogenaamd alles georganiseerd houdt. Maar maak je geen zorgen!

Er zijn tal van technologische hulpmiddelen om het proces van het maken van Tech Packs uiterst eenvoudig te maken. Je kunt online een Tech Pack  maken zonder dat je pagina’s hoeft in te vullen, ze naar PDF’s hoeft te scannen en zware e-mailbijlagen hoeft te verzenden.

Het gebruik van een softwaretool zoals WFX PLM kan je helpen tijd te besparen en een beknopt, dynamisch, gemakkelijk te begrijpen (en te navigeren) document te produceren dat ervoor zorgt dat je specificaties duidelijk zijn. Hiermee kan je alle essentiële informatie over het ontwerp opsommen en kan je fabrikant het online bekijken of een PDF downloaden. Het gebruik van een geavanceerd softwareplatform voor het maken en beheren van Tech Packs kan fouten verminderen en ervoor zorgen dat je nooit belangrijke details mist.

Het vergemakkelijkt de samenwerking door realtime communicatie te ondersteunen. Teams kunnen elkaar berichten sturen en feedback delen binnen hetzelfde platform waarop ze hun Tech Packs beheren, waardoor iedereen toegang heeft tot één enkele bron van de waarheid over productinformatie.

Bovendien kunnen leveranciers met de WFX PLM iOS-app die specificaties ook op de productievloer bekijken in plaats van een papieren versie af te drukken.

Ben je bezig met te bepalen wat het beste medium is voor het maken van een Tech Pack? Laat deze blog je helpen bij het kiezen tussen traditionele formaten zoals Excel-spreadsheets versus geavanceerde PLM-software voor de ontwikkeling van Tech Packs.

Het voordeel van TechPacks in plaats van Excel – voor gebruik verderop in het proces

De gegevens over het product worden uiteindelijk verderop in het proces weer hergebruikt. Voor bijvoorbeeld inkooporders, verkoopprognoses, linesheets, het aanleveren van gegevens aan het ERP, de webshop of aan marketplaces.

Bij het gebruik van Excel zit de data van een product in één sheet. Bij een collectie zijn dit veel afzonderlijke sheets, waarbij deze data van deze afzonderlijke sheets uiteindelijk veelal handmatig weer bij elkaar moet komen in één bestand.  Bij het gebruik van Tech Pack ’s in PLM is dit proces geautomatiseerd, alle Tech Packs zitten in één database en de gegevens van een hele collectie kunnen als bestand (of via een API) worden aangemaakt en automatisch worden verzonden naar ERP, de webshop of marketplaces, of er kunnen rapporten van worden gegenereerd.

Dit is efficiënter, verlaagd de foutenkans en versneld het proces. Daarnaast kan de kwaliteit van de data verbeteren, er kunnen bijvoorbeeld meer gegevens worden toegevoegd en bijvoorbeeld ook direct afbeeldingen.

Fashion Tech Packs zijn belangrijk, maar ze hoeven niet moeilijk te zijn

Een Tech Pack is een verzameling informatie die ontwerpers gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen en met fabrikanten te communiceren. Het organiseren van informatie voor je Tech Pack hoeft geen karwei te zijn.

Gebruik indien mogelijk bestaande sjablonen, zodat je kan concentreren op het leren hoe ze het beste kunnen worden invgevuld, in plaats van uren te besteden aan het helemaal opnieuw maken ervan. Ga ook niet door met tijdrovende bladen, spreadsheets en sjablonen als er betere oplossingen beschikbaar zijn. Het belangrijkste is om te profiteren van de technologie die het meeste werk voor u zal doen! Vind het wiel niet opnieuw uit.

De mode industrie zal altijd blijven veranderen, maar technologie is de enige manier om een ​​stap voor te blijven! Het is belangrijk om technologie ten volle te benutten, zodat tijd en geld kan worden bespaard en er tegelijkertijd meer en beter werk (meer en betere styles) kunnen worden geleverd en daarnaast een goed overzicht is voor alle betrokkenen, om zo goed mogelijk samen te werken.