Het Digital Product Paspoort (DPP) in Fashion Companies, Wat, Waarom en Hoe?

Ontdek hoe Digitale Product Paspoorten (DPP's) de mode-industrie transformeren door transparantie, traceerbaarheid en duurzaamheid te bevorderen. Leer over hun werking, voordelen en de voorbereidingen die bedrijven moeten treffen voor de implementatie van deze technologie.
Nieuws
Het Digital Product Paspoort (DPP) in Fashion Companies, Wat, Waarom en Hoe?

Heb je ooit een geweldige jas of jurk in het rek gezien en wil je weten waar deze vandaan komt? Of wie heeft gemaakt heeft? Of waarom het zoveel kost? En wat het verhaal is? Nou, je bent niet de enige! Binnenkort zullen Digitale Product Paspoorten (DPP’s) de consument helpen antwoorden te krijgen op al deze vragen over het product dat je koopt.

DPP’s worden een belangrijk instrument voor de mondiale mode-industrie om de kritieke uitdagingen rond transparantie, traceerbaarheid en duurzaamheid in de toeleveringsketen op te lossen. Ze helpen modemerken tegemoet te komen aan de snelgroeiende vraag van consumenten naar ethische productiepraktijken en een duidelijk inzicht in de reis van een product.

Laten we dieper ingaan op de wereld van DPP’s en onderzoeken hoe ze werken, de technologieën erachter en de transformerende impact die ze kunnen hebben, niet alleen op de manier waarop we winkelen, maar ook op de manier waarop mode- en/of consumentenmerken opereren.

Wat is een Digitaal Product Paspoort (DPP)?

Een Digitaal Product Paspoort (DPP) kan worden opgevat als een digitale identiteit voor producten, ontworpen om gedetailleerde informatie te bieden over de levenscyclus van het artikel. Die toegankelijk is via digitale middelen, zoals het scannen van een QR-code of een RFID-Tag. DPP’s worden soms ook wel Digitale ID’s of ‘gegevensdragers’ genoemd.

Een recent DPP-voorbeeld uit de mode: het high-end modemerk Tod’s gaf hun Di-tassen een ‘Tod’s Passport’ (via het Aura Blockchain Consortium) inclusief eigendomscertificaten en gedetailleerde productinformatie. Volgens Tod’s zou het paspoort in de toekomst ook voordelen kunnen bieden, zoals vroege toegang tot speciale verkopen, evenementen en onderhoudsdiensten.

De algemene gegevensvereisten voor DPP’s zijn nog steeds in ontwikkeling en zullen waarschijnlijk variëren per sector, plaats (wel of niet in de EU) en de regelgeving. Ze worden nog definitief vastgelegd in Delegated Acts vanuit de EU. Enkele belangrijke gegevenscategorieën die in een DPP moeten worden verzameld en gedeeld, zijn echter:

  • Algemene productgegevens: Informatie zoals product-ID, productiedetails en fabrikant-ID.
  • Brongegevens: Details over de grondstoffen en componenten, inclusief hun herkomst en duurzaamheid van het productieproces.
  • Footprint gegevens: Informatie over de ecologische voetafdruk van het product en de impact op het milieu tijdens productie en gebruik.
  • Onderhoudsgegevens: Details over de repareerbaarheid en reparatiegeschiedenis van het product.
  • Documentatie: Digitale versies van garantie-, service- en verzekeringsdocumenten.
  • Instructies: Richtlijnen voor demontage, recycling, reparatie, upgrade, hergebruik of afvalbeheer van het product.
  • Eigendomsgegevens: Optioneel zou ook kunnen worden toegevoegd informatie over huidige en vroegere eigenaren, de eigendomsduur en het audittraject van gebeurtenissen.

Geschiedenis van DPP’s – Het digitale ID-mandaat komt eraan

De geschiedenis van Digitale Product Paspoorten (DPP’s) is nauw verbonden met de bredere mondiale beweging richting duurzaamheid en de bevordering van circulaire economieën. Een van de eerste toepassingen van DPP’s vond plaats in de context van batterijen, ook wel ‘batterijpaspoorten’ genoemd, die tot doel hadden gedetailleerde informatie te verschaffen over de samenstelling, herkomst en recycleerbaarheid van de batterij. Het concept is nu geëvolueerd om een ​​breder scala aan industrieën te omvatten, wat een groeiende reikwijdte en bruikbaarheid weerspiegelt.

De Europese Commissie speelt een cruciale rol bij het bevorderen van dit initiatief. Als onderdeel van de Europese Green Deal heeft de Commissie plannen geschetst om DPP’s tegen 2026 in verschillende sectoren te implementeren. Dit initiatief heeft tot doel de transparantie van de toeleveringsketen te vergroten en duurzame productiepraktijken te bevorderen. Industrieën als kleding, textiel en consumentenelektronica vallen binnen de directe reikwijdte van dit mandaat, terwijl andere op het punt staan ​​te volgen. Uitsluitingen zijn momenteel van toepassing op de sectoren voedingsmiddelen, diervoeders en farmaceutische producten.

Dit mandaat is niet alleen van invloed op in de EU gevestigde bedrijven, maar ook op merken van buiten de EU die op de EU-markt verkopen, waardoor de naleving van DPP een mondiale zorg wordt. Het mondiale karakter van de mode-industrie betekent dat mode een aanzienlijke impact zal ondervinden, aangezien DPP’s gedetailleerde productinformatie verplicht stellen. Ze zullen ook een cruciaal instrument zijn om de mode vooruit te helpen in de richting van het model van de circulaire economie.

Hoe DPP’s werken: technologieën achter digitale ID’s

Digitale productpaspoorten (DPP’s) combineren blockchain-, QR-codes en RFID-technologieën om een ​​veilige en transparante digitale identiteit voor producten te bieden. Het gedecentraliseerde karakter van Blockchain-technologie garandeert de integriteit en onveranderlijkheid van de productgegevens, waardoor deze betrouwbaar en fraudebestendig zijn. QR-codes en RFID-tags dienen als toegankelijke interfaces, waardoor consumenten en belanghebbenden eenvoudig toegang hebben tot het DPP voor productinformatie.

De potentiële kruising van DPP’s met andere opkomende technologieën zoals AI en Internet of Things (IoT) brengt opwindende mogelijkheden. AI kan de enorme hoeveelheden gegevens die in DPP’s zijn verzameld analyseren en inzicht bieden in productgebruikspatronen, duurzaamheidsstatistieken en voorspellende onderhoudsbehoeften. IoT-apparaten kunnen realtime updates bieden over de status en het gebruik van het product.

Hoe worden DPP’s gemaakt?

Het creëren van een DPP begint met het creëren van het digitale paspoort bij het begin van het product, meestal tijdens de productie, waar essentiële gegevens zoals materialen, herkomst en productiedetails worden gecodeerd. Terwijl het product zijn levenscyclus doorloopt, zouden DPP’s ook kunnen wordem bijgewerkt met nieuwe informatie. Deze updates kunnen veranderingen in eigendom, onderhoudsgegevens en informatie over recycling aan het einde van de levensduur omvatten, zodat de DPP een levend document blijft dat de status van het product weerspiegelt.

Toepassingen van DPP’s in de echte wereld vinden al plaats, vooral in het luxesegment. Modemerk Mugler werkte samen met Arianee om DPP’s in zijn Spiral Curve-tassen te integreren. De Zwitserse horlogemaker IWC Schaffhausen gebruikt DPP’s voor zijn luxe horloges, wat een veilig bewijs van authenticiteit en eigendom oplevert.

Wat zijn de potentiële voordelen van DPP’s voor mode?

Digitale productpaspoorten (DPP’s) bieden een reeks potentiële voordelen voor de mode-industrie, waardoor de manier waarop merken omgaan met consumenten en het beheer van hun traceerbaarheidssystemen in de toeleveringsketen wordt getransformeerd.

Traceerbaarheid en consumentenvertrouwen: DPP’s bevorderen de transparantie van de toeleveringsketen in de mode-industrie en dwingen merken ertoe hun duurzaamheidsverplichtingen na te komen. Ze helpen consumenten weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten bij hun waarden. Ondertussen kan het vroegtijdig omarmen van DPP’s merken positioneren als verantwoordelijke en duurzame entiteiten, waardoor hun reputatie wordt versterkt.

Brand Storytelling: De integratie van DPP’s in modeproducten kan de klantervaring verbeteren door merken de mogelijkheid te geven om voor elk item een ​​unieke verhalende geschiedenis en erfenis te delen, waarbij het traject van productie tot aankoop gedetailleerd wordt beschreven. Dit storytelling-aspect voegt niet alleen waarde toe aan luxeproducten, maar creëert ook een diepere verbinding tussen de consument en het product.

Beter klantinzicht: In een tijdperk waarin de regels voor gegevensprivacy strenger worden, bieden DPP’s merken een nieuwe manier om klantinzichten te verzamelen. Wanneer consumenten interactie hebben met DPP’s, via apps of het scannen van tags, kunnen merken waardevolle informatie verkrijgen over klantvoorkeuren, gedrag en locaties. Deze gegevens kunnen een belangrijke rol spelen bij het personaliseren van marketingstrategieën en het verbeteren van klantervaringen.

Certificaten van eigendom bij wederverkoop: DPP’s kunnen de tweedehandsmarkt nieuw leven inblazen door duidelijke en toegankelijke informatie te verstrekken over de herkomst en geschiedenis van producten, vergelijkbaar met grootboeken voor eigendom van beeldende kunst. Merken als Chloé Vertical, met hun recente voorjaarscollectie met digitale ID’s, zijn een voorbeeld van deze trend. Deze ID’s vergemakkelijken de toegang tot productinformatie, reparatiediensten en wederverkoopopties, hoewel het nog te vroeg is om de volledige impact op het klantgedrag op de wederverkoopmarkt te meten.

Beperking van namaak: Digitale ID’s kunnen zeer nuttig zijn bij de authenticatie van modeproducten en kunnen merken helpen namaak op de tweedehandsmarkt te bestrijden. Terwijl vervalsers zich kunnen aanpassen aan technologische innovaties, kunnen DPP’s, in combinatie met menselijke authenticatoren, een robuust systeem bieden voor het verifiëren van de authenticiteit van producten.

Add-On Services: DPP’s stellen merken in staat voortdurend productinformatie bij te werken en nieuwe functies toe te voegen. De Coachtopia-producten van Coach worden bijvoorbeeld geleverd met unieke digitale ID’s voor toegang tot reparatiediensten. Op dezelfde manier integreerde Boss digitale ID’s in ski-jassen voor extra functionaliteiten zoals toegang tot de piste en contactloze betalingen als onderdeel van een proefproject.

Nieuwe bedrijfsmodellen: DPP’s bieden kansen voor nieuwe bedrijfsmodellen gericht op reparatie, onderhoud en circulariteit. Deze verschuiving zou kunnen leiden tot een grotere populariteit op het gebied van slow fashion en longevity als merkdifferentiators, waardoor sterkere relaties tussen merken en klanten kunnen worden bevorderd en duurzame consumptiepraktijken kunnen worden bevorderd.

Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op verplichte digitale ID’s?

Voor modebedrijven die zich voorbereiden op de verplichte implementatie van digitale productpaspoorten (DPP’s), zijn er verschillende belangrijke stappen en infrastructuurvereisten waarmee rekening moet worden gehouden:

Gecentraliseerde, toegankelijke en nauwkeurige productgegevens: De meest cruciale voorafgaande vereiste voor het implementeren van DPP’s is het beschikken over gecentraliseerde, gemakkelijk toegankelijke en nauwkeurige productgegevens. Hierbij wordt uitgebreide informatie over producten verzameld, inclusief de samenstelling, herkomst en impact op het milieu. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat deze gegevens consistent worden bijgewerkt en de huidige status van hun producten nauwkeurig weergeven.

Open, veilig, standaard, interoperabel formaat: De gegevens voor DPP’s moeten een open, veilig, standaard en interoperabel formaat hebben. Het is belangrijk dat de gegevens machinaal leesbaar, gestructureerd en doorzoekbaar zijn om gemakkelijke toegang en analyse te vergemakkelijken. Deze aanpak zorgt ervoor dat de informatie gemakkelijk wordt gedeeld en begrepen op verschillende platforms en door verschillende belanghebbenden.

Cross-functionele samenwerking: Succesvolle implementatie van DPP’s vereist cross-functionele samenwerking binnen organisaties. Verschillende afdelingen, zoals productie, supply chain, marketing en IT, moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat gegevens op uniforme wijze worden verzameld, geregistreerd en geïntegreerd. Het vermijden van scenario’s waarin elke afdeling handmatig gegevens in meerdere systemen registreert, is van cruciaal belang voor de efficiëntie en nauwkeurigheid.

Bedrijfsactiviteiten stroomlijnen met moderne oplossingen: Modebedrijven zouden moeten overwegen hun activiteiten te stroomlijnen met gecentraliseerde, cloudgebaseerde oplossingen voor de productlevenscyclus en gegevensbeheer. Deze oplossingen moeten ingebouwde connectoren hebben voor Enterprise Resource Planning (ERP) en andere softwaresystemen om gegevens rechtstreeks van productiepartners te synchroniseren. Deze geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat gegevens consistent en nauwkeurig in de DPP’s worden ingevoerd.

Voorbereiden op toekomstige regelgeving: Zodra het raamwerk voor de informatie die in DPP’s moet worden opgenomen, is gedefinieerd, moeten bestaande systemen in staat zijn gegevens naar traceerbaarheids-/digitale ID-oplossingen te pushen. Bedrijven moeten op de hoogte blijven van de komende regelgeving en normen met betrekking tot DPP’s en hun systemen en processen dienovereenkomstig aanpassen.

Pas op voor deze uitdagingen bij het implementeren van DPP’s

Het implementeren van DPP’s in de mode brengt verschillende uitdagingen met zich mee waar bedrijven op voorbereid moeten zijn:

Technologische barrières: Het integreren van DPP’s vereist een robuuste IT-infrastructuur voor databeheer, wat mogelijk expertise op het gebied van blockchain en interoperabiliteit met bestaande systemen zoals ERP-software vereist.

Kosten: De initiële investeringen in softwareontwikkeling, gegevensbeheersystemen en opleiding van personeel zijn aanzienlijk.

Gegevensprivacy: het beschermen van bedrijfseigen informatie is van cruciaal belang. Het gebruik van gegevensversleutelingsmethoden zoals RSA of zero-knowledge proofs is noodzakelijk om gevoelige gegevens te beschermen en tegelijkertijd de transparantie te behouden.
Leercurve en verandermanagement: De overstap naar DPP’s brengt een aanzienlijke leercurve voor werknemers met zich mee. Effectief verandermanagement en cross-functionele samenwerking zijn essentieel voor een soepele implementatie.

Standaardisatie over verschillende markten heen: Het harmoniseren van digitale ID-systemen met diverse internationale normen en regelgeving, vooral voor mondiale merken, kan een uitdaging zijn.

Samenvatting

Het is duidelijk dat Digitale Product Paspoorten (DPP’s) weliswaar een grote belofte inhouden voor het vergroten van de transparantie en duurzaamheid in de mode-industrie, maar dat er ook uitdagingen zijn waar we mee om moeten gaan. Maar met de juiste aanpak en strategische planning kunnen DPP’s meer worden dan alleen compliance-instrumenten; het kunnen instrumenten zijn om echte klantwaarde op lange termijn te bieden.

Vooruitkijkend doemen verschillende vragen op: zullen DPP’s uitgroeien tot onmisbare instrumenten voor ethische mode, of een regelgevende last worden? Hoe zullen zij de interactie tussen merken en consumenten de komende tien jaar vormgeven? Kunnen ze de essentie van producteigendom en de circulaire economie herdefiniëren? Deze overwegingen zijn van cruciaal belang nu de sector op weg is naar een toekomst waarin digitale ID’s waarschijnlijk verplicht zullen worden.

Voor veel fashion labels die zich voorbereiden op een toekomst met digitale ID’s, is dit het moment om alvast als voorbereiding productgegevens op orde te krijgen. Veel merken werken nu nog met ongestructreerde data in spreadsheets. Soms met een spreadsheet per product en nog andere niet gekoppelde spreadsheets. Bijvoorbeeld voor de samenstellingen, de calculaties, of leveringen. Het onderbrengen van deze product informatie in één uniforme database voor productontwikkeling is dan een goede eerste stap! Dit kan als voorwerk en als basis dienen voor het omgaan met de toekomstige ontwikkelingen rond het Digitale Product Paspoort en ook door integraties voor het hergebruik van de gegevens. Bijvoorbeeld voor de aanlevering richting ERP, Ecom en rapportages zoals ESG en CSRD. Binnen PLMFashion zijn we met veel Nederlandse Fashion Companies bezig met deze voorbereiding.

Boek direct een demo

Online, bij ons of op jouw locatie

Bedankt voor je bericht. We nemen binnen 24 uur contact met je op.
Sorry, er is iets misgegaan. Probeer het opnieuw of bekijk de contactopties hieronder.

Je kunt ons ook altijd bellen 020 – 899 72 62 
Of stuur ons een e-mail via: contact@plmfashion.nl