De voordelen van Tech Packs in PLM in plaats van in Excel

Wanneer je er van gedroomd hebt om je eigen modelijn te beginnen, zal je gehoord hebben van de gevreesde “Tech Pack”. Tech Pack klinkt vaak als een enge taak die alleen maar meer werk toegevoegd aan je toch al overvolle lijst met taken. Maar toch is een Tech Pack een essentieel element bij het ontwikkelen van producten.

Iedereen in de mode industrie, of je nu een ontwerper, inkoper, merchandiser of fabrikant bent, begrijpt het belang van een gedetailleerde Tech Pack (Technical Package). Het is een van de belangrijkste documenten in de kledingindustrie omdat het een ontwerper helpt om alle noodzakelijke details over stylingopties en specificaties voor de ontwikkeling van een kledingstuk intern binnen het team en aan de fabrikant of productontwikkelaar te communiceren.

Een Tech Pack moet zoveel mogelijk informatie bevatten en tegelijkertijd al je verwachtingen duidelijk maken. Onnauwkeurige of ontoereikende Tech Packs  kunnen leiden tot verspilling van tijd en middelen, veroorzaakt door vertragingen in de communicatie of verkeerde interpretaties intern en tussen fabrikanten en QC medewerkers.

Wat moet er in een goede Tech Pack?

Een Tech Pack moet alle technische informatie over een product bevatten. Dit omvat technische tekeningen en illustraties, beschrijvingen, meettabellen, stuklijsten, kleurstellingen, labelinformatie, de productcategorie enzovoort, afhankelijk van hoe gedetailleerd je het wilt. De Tech Pack wordt over het algemeen gemaakt met de hulp van modeontwerpers, patroonmakers, merchandisers en andere medewerkers in het productontwikkelingsteam.

Het probleem met het gebruik van Excel/PDF tech packs

Traditioneel hebben modebedrijven de neiging om eerst te kiezen voor een Excel spreadsheet om hun Tech Pack te maken. Het is verleidelijk om een ​​spreadsheet of document te openen om een Tech Pack samen te stellen. Het is betaalbaar en lijkt eenvoudig genoeg op het eerste gezicht. Maar op het moment dat je aan een complex product begint te werken, kan het vervelend worden om al die informatie in één bestand te proberen op te nemen. Dit komt omdat een document of een spreadsheet gewoon niet specifiek is gemaakt voor het type informatie dat wordt vastgelegd.

Met een Excel blad moet je alle gegevens in kolommen en rijen ordenen. Er gaat veel tijd zitten in het uitzoeken hoe alle kolommen en rijen correct moeten worden uitgelijnd om dit goed te krijgen. Als er een verandering is, moet je vaak alles opnieuw doorlopen en aanpassingen maken. Bovendien moet je, zodra je het bestand naar je fabrikanten hebt verzonden, elke keer dat er een wijziging is, nieuwe versies verzenden. Naarmate je meer producten toevoegt, kan dit proces een nachtmerrie worden.

In de kern is Excel geweldige spreadsheet software waarmee je tabellen, grafieken en berekeningen kunt maken met formules. Excel heeft zijn voordelen voor veel taken, maar het is gewoon niet de softwaretool voor Tech Packs.

Geloof je ons nog niet? Lees de hieronder dan de voordelen van het maken van een Tech Pack in PLM, in plaats van in een Excel Spreadsheets.

1. Centrale gegevenslocatie

Wanneer je een Tech Pack in een PLM software systeem opneemt, hebt je er altijd en overal toegang toe. Alles, van je productinformatie, meetgegevens tot voorbeelditeraties, revisies en goedkeuringslogboeken, bevindt zich in één gecentraliseerd cloud-gebaseerd platform – database.

Je hoeft geen bestand aan te leveren om met je team samen te werken, omdat iedereen real-time toegang heeft tot het bestand. Veilige opslag in de cloud betekent dat je ook nooit zorgen hoeft te maken over het verliezen van een bestand.

2. Geen versieverwarring

Bij het gebruik van Excel sheets leidt iedere update tot het maken van meerdere versies van een Tech Pack. Deze moeten dan heen en weer worden gemaild voor reacties en opmerkingen. Het bijgewerkte bestand wordt naar de fabrikant gestuurd. Het is vaak lastig voor iedereen om te achterhalen welke versie de laatste is.

Wanneer je een PLM systeem zoals WFX PLM gebruikt, kan je rechtstreeks op het platform wijzigingen aanbrengen en zien je teamleden en de leverancier ze onmiddellijk. Dit bespaart veel tijd en voorkomt verwarring door alles op één plek te bewaren. Je hoeft je met PLM niet meer af te vragen of alle afdelingen en leveranciers met de nieuwste versie van een Tech Pack werken.

3. Sneller te maken, gemakkelijker te begrijpen

Met WFX PLM hoeft je niet elke keer naar nieuwe Tech Pack sjablonen te zoeken wanneer je een nieuw product moet maken. In PLM kan er uit verschillende Tech Pack Sjablonen worden gekozen. Je kan hierbij ook je eigen aangepaste sjabloon maken.

Dankzij gestandaardiseerde modules is alle productinformatie opgedeeld in vooraf bepaalde secties. Dit betekent dat het niet alleen sneller is om een ​​Tech Pack te maken met PLM, het helpt je ook om alle huidige en toekomstige productgegevens op een gestandaardiseerde manier op te slaan. Dit houdt de identiteit en merkstandaarden van je merk consistent, wat het uiteindelijk gemakkelijker maakt voor productiepartners om je aanwijzingen te begrijpen.

4. Verbeterde communicatie

Een Tech Pack die in PLM is gemaakt, kan via e-mail met iedereen worden gedeeld maar is ook op elk moment via het PLM platform toegankelijk voor iedereen die er toegang toe heeft. Je hoeft niet op een derde partij te vertrouwen om de e-mail te verzenden en vervolgens alle heen en weer verzonden e-mails bij te houden. Je kunt ook opmerkingen toevoegen aan elke module / sectie en er discussie met andere gebruikers over voeren.

PLM systemen maken het gemakkelijker om een ​​overzicht te krijgen van elk item, waarbij er kan worden gefilterd op seizoen, stijlnummer enz. Dit helpt vertragingen te verminderen, verbetert de communicatie en houdt projecten op schema.

5. Bespaar tijd met bibliotheken

Het toevoegen van metingen, kleurdefinities, productgroepen voor elk nieuw product of variant kan een behoorlijk hectische klus zijn in een Tech Pack in Excel. Een enorm voordeel van het gebruik van PLM voor Tech Packs is de mogelijkheid om bibliotheken vooraf te voeden met materialen, meetsjablonen, wash- en care informatie, pasvormen, kleuren en meer!

Je kunt je standaardsjablonen voor verschillende producten toevoegen, zoals voor shirts, jassen, schoenen enzovoort. Wellicht nog verder onderverdeeld naar geslacht en leeftijd, bijvoorbeeld baby’s, junior en volwassenen.  Wanneer iemand dus een Tech Pack wil bouwen, hoeft hij alleen maar het sjabloon uit een keuzemenu te kiezen!

6. Goedkeuring en beheer van samples

Voor ontwerpers is het grootste voordeel van het maken van een Tech Pack in PLM dat het hen in staat stelt om het sample goedkeuringsproces in iedere ontwikkelingsfase uit te voeren. Met een internetverbinding kan je overal ter wereld eerste prototypes, pre-productiesamples en productiesamples volgen.

PLM maakt het eenvoudiger om sample beoordelingen effectief te beheren en gegevens uit andere systemen en spreadsheets te integreren. Met PLM kan je ook alle samples bijhouden die gedurende een bepaalde periode door alle leveranciers zijn gemaakt. De informatie rond deze samples is te allen tijde toegankelijk voor alle betrokkenen bij het project.

Wat kan je doen met Tech Packs in WFX PLM?

Er zijn veel dingen die je beter kunt doen met Tech Packs in PLM. Dat komt omdat Tech Packs de hoeksteen vormen van het hele kledingontwikkelingsproces. Ze smeren de wielen en zorgen ervoor dat het geheel soepel blijft lopen.

Om te beginnen zijn Tech Pack sjablonen in WFX PLM niet alleen statische bestanden – ze zijn responsief en dynamisch, dus ze worden altijd correct geladen, ongeacht welk apparaat wordt gebruikt om ze te bekijken.

PLM automatiseert het grootste deel van je proces voor het maken van Tech Packs. Dat betekent dat je geen tijd meer hoeft te besteden aan het handmatig invoeren van alle gegevens in een spreadsheet. Het zorgt er ook voor dat informatie nooit verloren gaat of zoek raakt, wat kan gebeuren wanneer je met een statisch bestand zoals een Excel-blad werkt.

Er zijn ook  automatische updates en meldingen, zodat je precies weet wanneer er wijzigingen zijn aangebracht in je Tech Packs door iemand in je team. Je hebt toegang tot de volledige versiegeschiedenis van de Tech Pack, wat belangrijk is omdat zelfs kleine wijzigingen een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van het product.

Daarom hebben we ook functies ingebouwd zoals goedkeuringen en berichten voor iteraties in WFX PLM, om ervoor te zorgen dat alles correct en goedgekeurd is voordat het naar de fabriek wordt gestuurd.

WFX PLM heeft ook een bibliotheekfunctie waarmee je veelgebruikte elementen in Tech Packs kunt opslaan, zodat je ze niet iedere keer opnieuw hoeft te maken. Deze functie helpt ervoor te zorgen dat je hele team hetzelfde formaat gebruikt voor tech Packs (wat ook helpt om fouten te verminderen).

Je kunt je eigen lay-out kiezen, bijvoorbeeld dat de afbeelding aan de rechterkant zichtbaar is en dat je in twee rijen ervoor de gegevens wilt plaatsen – dit en meer kan allemaal met WFX PLM.

Overzicht en Conclusie

Tech Packs in PLM zijn efficiënter en maken het gemakkelijker om technische specificaties intern te delen en met leveranciers en fabrikanten. Er wordt tijd bespaart, de communicatie wordt verbeterd en fouten verminderen met Tech Packs in PLM.

Een PLM systeem is hiermee een essentiële tool voor het managen van een productlijn.  Het heeft grote impact op zowel de efficiency (kosten), effectiviteit, time-to-market als de kwaliteit van het product.

Dit geldt niet alleen op het gebied van het fysiek product, maar ook door het tijdig, juist en compleet aanleveren van productinformatie (productgegevens, afbeeldingen en wellicht films), bijvoorbeeld naar ERP of naar marketplaces, zoals bol.com, amazon en zalando etcetera en ten behoeve van rapportages en overzichten. Bij het gebruik van Excel sheets per product zijn deze gegevens niet direct voorhanden.

Met PLM gebruik je in plaats van losse spreadsheets één centraal toegankelijk platform en integreer je de database op de gebieden waar dit voordelen heeft voor alle andere betrokken in het proces.