7 Tips & Best Practices voor het maken van een succesvolle Fashion Tech Pack

Leer hoe je een succesvolle Fashion Tech Pack kunt maken met onze 7 tips en best practices. Van het begrijpen van de essentie van een Tech Pack tot het gebruik van digitale tools zoals PLM voor efficiëntie, deze gids helpt je om je productontwikkelingsproces te stroomlijnen en de kwaliteit van je modeproducten te verbeteren.
Nieuws
7 Tips & Best Practices voor het maken van een succesvolle Fashion Tech Pack

De Tech Pack is het belangrijkste document in het productontwikkelingsproces. Het bevat alle technische informatie die nodig is om ontwerpen in productie te nemen. Hoe gedetailleerder technische specificaties zijn, hoe hoger de kwaliteit van het product zal zijn.

Wat is een Tech Pack precies en wat is het doel ervan?

Een Tech Pack is een gedetailleerde specificatie die wordt gebruikt om producten te vervaardigen. Het achterliggende idee is dat productontwikkelaars zo op een duidelijke en beknopte manier met fabrieken kunnen communiceren – door hen exacte details te geven over hoe ze willen dat het product er uit ziet zonder enige ruimte voor misverstanden.

In de mode-industrie zal de Tech Pack alle informatie bevatten die een fabriek nodig heeft om een ​​kledingstuk te produceren, waaronder schetsen, afmetingen, materialen , trims en onderdelen (Bill of Material- BOM), kleurstellingen en overige nformatie.

Deze Tech Pack moet idealiter worden gemaakt in de ontwerpfase of zodra een prototype is gemaakt. De vereiste informatie varieert afhankelijk van het item dat wordt gemaakt. Een jas heeft bijvoorbeeld meer informatie nodig dan een eenvoudig T-shirt, omdat er meer fittingen en meer materialen zijn.

Nu we in zijn gegaan op wat een Tech Pack is en waarom deze zo belangrijk is, gaan we nu naar de Tips en Best Practices rondom het maken van een Tech Pack.

1. Wat zit er in een Fashion Tech Pack

Het is belangrijk om te weten wat er in een Tech Pack voor je branche zit. Alle  informatie moet worden verstrekt die een fabriek nodig heeft en deze informatie moet in een gemakkelijk leesbaar formaat worden gepresenteerd.

Een Excel spreadsheet kan werken wanneer je een eenvoudig t-shirt hebt of slechts een paar producten om te maken. Het Excel formaat heeft echter verschillende beperkingen en kan de productie vertragen. Een Tech Pack-tool of PLM-systeem kan je helpen alle informatie op een beknopte maar dynamische manier te presenteren. Per product is er immers nogal wat informatie die je moet delen. (Zie onder).

De volgende basisinformatie hebben alle fabrieken nodig om kleding te produceren:

  • Artikelnaam en categorie
  • Stijlnummer
  • Technische tekeningen
  • Specificatieblad (meetschema)
  • Plaatsing en beschrijving van de stof
  • Kleurdefinitie
  • Lijst met trims
  • Constructiedetails
  • Artwork
  • Bill of Material (BOM), (optioneel en indien aanwezig)
  • Kwaliteitscontrolevereisten (indien aanwezig)
  • Testvereisten (indien aanwezig)
  • Verpakkingsvereisten
  • Naam leverancier/ koper (optioneel)
  • Een voorbeeld van een testvereiste is bij bijvoorbeeld een krimptest bij denim.
  • Je kunt indien gewenst ook de kosten per stijl/item opnemen.

2. Voeg goede technische tekeningen toe

Artistieke schetsen zien er geweldig uit op het moodboard, maar technische tekeningen brengen deze ideeën tot leven. Voor je Tech Pack moet je gedetailleerde illustraties en technische tekeningen maken van elke voorkant, achterkant en zijkanten van het kledingstuk. Daarnaast worden er vaak close-ups van speciale functies opgenomen.

Tekeningen moeten duidelijk zijn en alle details laten zien. Laat geen constructiedetails weg. Voeg ook metingen van alle elementen toe. Voeg afbeeldingen toe van plaatsingen, zoals waar een zak op onderdeel is geplaatst of hoe de knop is vastgezet.

3. Kies het juiste formaat

Het verzenden van definitieve documenten in het juiste formaat is belangrijk. Waanneer je bijvoorbeeld met een fabriek in het buitenland werkt, is het belangrijk om een Tech Pack te verzenden in een formaat dat door hen gemakkelijk kan worden geopend. Wanneer je grote Tech Pack bestanden via e-mail verzend, kan het laden ervan te lang duren of kunnen e-mails vast komen te zitten in spamfilters.

Een manier om deze problemen aan te pakken, is door een website voor het delen van bestanden zoals Dropbox of Google Drive te gebruiken. Wanneer je pdf’s gebruikt, plaats dan niet alle informatie op één eindeloze pagina. Probeer meerdere pagina’s te gebruiken met tussenruimte en duidelijke informatie om verwarring bij de lezer te voorkomen.

Er zijn veel opties om documenten op te slaan en te delen, maar wij bevelen hier een dynamisch, gemakkelijk te navigeren digitaal platform aan. Dit maakt het gemakkelijk voor supply chain-partners om te zien wat je wilt dat ze zien en wanneer je wilt dat ze dit zien.

WFX PLM biedt hiervoor bijvoorbeeld een speciaal leveranciersplatform waar fabrikanten toegang toe hebben, om zo samen te werken met de design – en keuringsteams.

4. The Devil is in the Details!

Je kunt geen kledingstuk van hoge kwaliteit produceren zonder een zeer gedetailleerde Tech Pack te maken. Beperk je dus niet tot de kern van de zaak. Bij het opstellen van de Tech Pack is het belangrijk dat je uitlegt hoe je het product construeert. Specificeer alle constructiedetails – stiksels, zak, kraag, manchet, mouw, knoop, label, rits enz.

Het is heel belangrijk om een ​​gedetailleerde meetkaart op te nemen, evenals een gedetailleerd specificatieblad met specificaties voor elk specifiek product. Hoe gedetailleerder het specificatieblad, hoe beter. De exacte draadtellingen en kleur voor stof moeten bijvoorbeeld worden opgegeven.

Naast afmetingen en specificaties, moet er een tabel worden mee gestuurd met afmetingen voor alle maten. Je kunt de afmetingen van je merk vergelijken met die van andere merken om ervoor te zorgen dat je geen producten maakt die anders passen dan wat klanten gewend zijn te dragen.

5. Integreer een definitieve voorbeeldchecklist

De laatste voorbeeldchecklist helpt bij het bijhouden van alle wijzigingen, aanpassingen en correcties die moeten worden uitgevoerd.

Het is handig om een ​​checklist te maken, zodat elk lid van uw team weet voor welke taken ze verantwoordelijk zijn en wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat het sample door de eindinspectie komt. Wanneer moet de technisch ontwerper bijvoorbeeld het patroon aanleveren? Wanneer moet een sample beoordeeld worden? Waar is hij/zij in dit stadium naast de beoordeling verantwoordelijk voor? Een checklist beantwoordt deze vragen, zodat iedereen zich bewust is van zijn taken en effectief kan samenwerken.

Bovendien, als iedereen zijn werk heeft ingeleverd, kun je alles samen bekijken. Op deze manier is er, wanneer er bijvoorbeeld iets mis gaat of iemand iets heeft gemist, de tijd om dit recht te zetten.

6. Geen ruimte voor fouten (of typefouten!)

Ckeck instructies dubbel. Het laatste dat je wilt, is het hele proces doorlopen en ontdekken dat je een fout hebt gemaakt of een belangrijk stuk informatie bent vergeten. Dit kan leiden tot dure vertragingen en fouten of zelfs tot nabestellingen. Dat wil niemand.

Hier zijn enkele manieren om veelvoorkomende fouten te voorkomen:

• Gebruik een checklist om er zeker van te zijn dat je geen belangrijke details hebt gemist

• Laat indien mogelijk iemand anders de Tech Pack doorlezen

• Lees instructies voor (ja, echt) om te controleren op typefouten en spelfouten

• Houd notities bij over welke aspecten vragen worden gesteld, zo kan je verduidelijkingen toevoegen aan de volgende versie van je Tech Pack

• Zorg er voor dat alle terminologie die in de Tech Pack wordt gebruikt, gestandaardiseerd is en gangbaar is in de branche

Zo ontstaat er geen verwarring over hoe iets moet worden gemaakt.

7. Gebruik digitale tools zoals PLM om het proces efficiënter te maken

Hoewel een Tech Pack met de hand kan worden gemaakt, zijn er nu tools beschikbaar die de tijd die aan het maken van een Tech Pack wordt besteed drastisch kan verminderen. Wanneer je een PLM-oplossing gebruikt om je Tech Pack te maken, kan dit proces aanzienlijk worden geautomatiseerd, waardoor kostbare tijd wordt bespaart.

Met een tool zoals het PLM systeem van WFX kunnen gebruikers bijvoorbeeld aangepaste sjablonen maken voor hun stijlvereisten met vooraf ingevulde velden. Dit betekent dat je team niet hoeft te onthouden welke informatie in iedere Tech Pack moet worden opgenomen, omdat de sjabloon hen bij elke stap begeleiding biedt. Wanneer een nieuwe stijl aan het systeem wordt toegevoegd, wordt alle informatie automatisch ingevuld op basis van eerdere stijlen en merkstandaarden, zodat je geen tijd hoeft te besteden aan het handmatig invullen van elk veld (of ervoor te zorgen dat het consistent is voor alle producten).

Zodra de Tech Pack is gemaakt in WFX PLM, kan deze tijdens het ontwerpproces overal en op elk moment met het team worden gedeeld. Het helpt ook om de samenwerking meer gestroomlijnd te maken bij het werken met externe teams zoals leveranciers en fabrieken, omdat ze alleen zien wat ze in het document moeten zien tijdens specifieke beoordelingen of goedkeuringen.

Samenvatting

Het maken van een goede Tech Pack vereist vaardigheid en ervaring, maar is het zeker mogelijk. Door een PLM-oplossing te gebruiken, geef je jezelf de beste kans op succes.

Of je nu je eerste Tech Pack maakt of je voorbereidt op de release nieuwe designs, we hopen dat deze strategieën je zullen helpen om je product op de meest effectieve, efficiente en gebruikersvriendelijke manier te creëren en te documenteren.

Boek direct een demo

Online, bij ons of op jouw locatie

Bedankt voor je bericht. We nemen binnen 24 uur contact met je op.
Sorry, er is iets misgegaan. Probeer het opnieuw of bekijk de contactopties hieronder.

Je kunt ons ook altijd bellen 020 – 899 72 62 
Of stuur ons een e-mail via: contact@plmfashion.nl